Vanalles over wol…

Ik was ruwe wol graag voor ik ermee ga spinnen en wel zo dat er geen lanoline meer in zit.

Dat is een keuze die ieder voor zich moet maken. Het ligt er ook vaak aan wat je doel is. Ga je een schipperstrui breien of wil je een vest dat je buiten als jas kunt dragen, dan kan het prettig zijn als de lanoline er nog wel in zit, want dan is een dergelijk kledingstuk ook waterafstotend. Om een zachte shawl of baby kleertjes te maken zou ik echter de wol helemaal schoon willen hebben. Een wollen luierbroekje daarentegen werkt beter met de lanoline er nog in.

Fijne wolsoorten, zoals merino, shetland of polwarth bevatten veel lanoline, als je deze wol uit de vacht gaat spinnen (soms is dat geeneens mogelijk), sluit je het vuil en de lanoline op in de draad en dat krijg je er niet uit als je de gesponnen draden daarna wast. Lanoline is een was, denk aan bijenwas. Het beschermt de wol(vezels) en dus het schaap tegen regen en kou. De lanoline krijg je er alleen maar uit door de wol in kleinere porties te wassen in heet water, dat wil zeggen op een temperatuur van meer dan 80 graden. Daarna spoel je de wol nog verschillende keren na met heet water dat je geleidelijk aan koeler laat worden. Deze manier van wassen is zeer tijdrovend en kost veel heet water.

Een hele tijd geleden heb ik een berichten gelezen over het wassen van wol met behulp van regenwater en bacteriën. Het werkt als volgt. Je neemt een ton of een afsluitbare emmer, opbergbox en vult die met regenwater. Vervolgens doe je de vuile vacht erin en de deksel erop. Afhankelijk van de temperatuur buiten (in ieder geval meer dan 10 graden) duurt het proces een week of meer. In het kort komt het er op neer dat de bacteriën in de emmer zich gaan vermenigvuldigen en bepaalde afbraakprocessen op gang brengen en vet en vuil wegvreten. Vergelijkbaar met afvalwaterzuivering. Het stinkt ook als afvalzuivering ;-). Het is belangrijk om tussendoor de deksel eraf te halen en goed te roeren, zodat er voldoende zuurstof in de emmer zit en gassen weg kunnen. De wol schijnt er heel zacht van te worden.

Dit klinkt heel interessant en aangezien ik chronisch tijd te kort kom en ik het werken met ruwe wol vele malen interessanter vind dan met kant en klare lontwol, ga ik de proef op de som nemen. Ik heb geen regenwater op voorraad, dus ik gebruik kraanwater. De komende dagen wordt het weer beter en de temperatuur hoger, dus ik hoop dat het gaat lukken! Het begin is er, nu afwachten. Wordt vervolgd!

I am trying a new scouring method for wool involving (rain)water and bacteria. You take a container with a lid and fill it with (rain)water and add the fleece. You put the lid on it and depending on the outside temperature you wait for a week or more. Every now and then you take the lid of and stir so that gasses can escape and oxygen can get in. It smells terrible, but once the process is finished, the dirt and lanoline have gone. You take the wool out of the container, let it air for a while 😉 and then you wash it with clean water. Once dried, the bad smell is gone. The water can be used again and this time the process will only take a few days as there are a lot of bacteria in the water.

Since I never have time and I like my wool to be scoured before I start spinning, I am definitely going to give it a try! It saves a lot of water too! To be continued…

IMG_9515

3 reacties op Vanalles over wol…

 1. Wil v Dijk zegt:

  Volgens mij moet het wel met regenwater , kraanwater is te schoon .[ bacterien]

  Like

  • hetwolbeest zegt:

   Ik hoop echter dat het ook met grotendeels kraanwater kan…. Het regent hier momenteel en ik heb de deksel eraf zodat het regenwater er direct in kan vallen ;-). Bedankt voor de tip!

   Like

 2. Pingback: Van alles over wol… vervolg | Het Wolbeest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s